Güney Afrika hükümetince desteklenen metal 3D Printer projesi olan Aeroswift, büyük ölçekli parçaların basımını başarıyla tamamladı. Yarım metreden uzun ve titanyum malzemeden üretilen İnsansız Hava Aracı (IHA) şasisi, Aeroswift’in yeteneklerini gözler önüne serdi.
Dünyanın En Büyük Metal 3D Printerı
2011 yılında geliştirilmeye başlanılan Aeroswift, dünyanın en büyük baskı alanına sahip yazıcısını üretmek ve pazarlamak amacıyla başlanılan bir proje. Toz Yataklı Lazerli Eritme (LPBF) teknolojisinden yararlanan Aeroswift projesi, ticari olarak piyasada bulunan diğer LPBF sistemlerinden on kat daha hızlı baskı hızlarında ve 2 m uzunluğunda, 0.6 m genişliğinde ve 0.6 mm yüksekliğinde parçalar üretebileceği bildiriliyor.
Havacılık sektöründen Aerosund ve Güney Afrika Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Konseyi (CSIR) tarafından iş birliği ile geliştirilen bu proje, ilk prototip parçalarını 2016 yılında ve 2017 ilkbaharında Boeing ve Airbus firmalarına ait konsept parçaların imalatı ile üretti.
Havacılık Sektörüne Uygun 3D Printing
Aeroswift baskı yeteneklerinin yalnızca ufak bir kısmını gösteren IHA’nın şasi ölçüleri 542x542x141 mm ölçülerine sahip. Geliştiriciler tarafından belirlenen özelliklerin sağlanması konusunda çalışan tasarım mühendisleri, çalışma esnasında kaliteli sonuçları elde edebilmek adına Altair’s Inspire tarafından geliştirilen “simulation-driven” tasarım yazılımı kullanılmış.
Geliştirici ekip tarafından belirlenen tasarım özellikleri arasında IHA motorlarının simetrik yerleşimi, darbe sönümlemeyle mücadele için yüksek dayanım, 15 dk uçuş süresini sağlayabilecek 2:5:1 oranlı ağırlık-itiş kuvveti oranı ile uygun ölçüler ve estetik şekillendirmeleri içeriyor. Geliştirilen tasarıma ait temel yapı kullanılarak sonlu elemanlar yöntemleri (FEA) gerçekleştirilmiş ve ortaya çıkarılan topoloji optimize edilerek hafif ve sağlam bir şasi elde edilmiş. Aeroswift operasyon müdürü Jocabus Prinsloo yapılan çalışma sonuçlarından çok memnun kaldığını belirtmiş.
İşte Aeroswift’e ait tanıtım videosu: